Λίγα λόγια για τους πυροσβεστήρες

Posted By: Administrator pyrosvestires.gr In: Πυρασφάλεια On: Comment: 0 favorite Hit: 5524

Χρήσιμες πληροφορίες για τους πυροσβεστήρες, τα είδη και την χρήση τους

Οι πυροσβεστήρες είναι αυτόνομες συσκευές που ως σκοπό έχουν την κατάσβεση ή τον έλεγχο σχετικά μικρών πυρκαγιών. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι σχεδιασμένοι ώστε η λειτουργία τους να είναι απλή κι εύκολη και συνεπώς να μπορεί να τους χρησιμοποιήσει ο καθένας χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις και εκπαίδευση.


Με βάση το κατασβεστικό υλικό οι συνηθέστεροι πυροσβεστήρες, τουλάχιστον στην ελληνική αγορά, είναι οι εξής: 1) ξηράς σκόνης , 2)
CΟ2 (διοξειδίου του άνθρακα) , 3) AFFF (αφρού) & 4) wet chemical (υγρός χημικός αφρός ). Υπάρχουν βέβαια και άλλα είδη, όπως για παράδειγμα οι πυροσβεστήρες νερού  που είναι όμως λιγότερο διαδεδομένοι καθώς εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες.


Οι πυροσβεστήρες μπορούν επίσης να χωριστούν και βάσει φορητότητας στις εξής δύο κατηγορίες: 1) φορητοί & 2) τροχήλατοι. Μια και η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι οι φορητοί πυροσβεστήρες μπορούν να έχουν μεικτό βάρος έως 20kg αλλά και για λόγους πρακτικότητας, οι μεγάλοι πυροσβεστήρες διατίθενται στην αγορά με ρόδες ώστε να είναι εύκολη η μετακίνηση τους και γι’ αυτό ονομάζονται τροχήλατοι.

πυροσβεστηρες

Οι πυροσβεστήρες 6kg ξηράς σκόνης είναι με διάφορα οι πιο διαδεδομένοι. Ο κυριότερος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η πολύ καλή σχέση τιμής/απόδοσης άλλα και το γεγονός ότι είναι κατάλληλοι για τα περισσότερα είδη φωτιάς. Πυρκαγιές σε στερεά ,υγρά και αέρια καύσιμα μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση πυροσβεστήρων σκόνης, ενώ δεν υπάρχει και ουσιαστικός περιορισμός για χρήση τους σε πυρκαγιές που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτρικό ρεύμα. Το σημαντικότερο μειονέκτημά τους (αν όχι το μόνο) είναι τα κατάλοιπα που αφήνουν μετά τη χρήση τους, αφού πρόκειται για λεπτόκοκκη σκόνη που απλώνεται αρκετά στο χώρο .

Σε περιπτώσεις που είναι κρίσιμο να μην υπάρχουν κατάλοιπα (π.χ. ευαίσθητα ηλεκτρικά κυκλώματα, ιατρικές συσκευές ,έργα τέχνης κ.α.) προτιμώνται οι πυροσβεστήρες CΟ2.


Η συντήρηση των πυροσβεστήρων θα πρέπει να γίνεται από εταιρεία πυροσβεστικών ειδών, που διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές, άδειες και πιστοποιήσεις προκείμενου να είναι κανείς καλυμμένος τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά, που άλλωστε είναι και το σημαντικότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαιτούμενες διαδικασίες διαφέρουν από είδος σε είδος πυροσβεστήρα κι ορίζονται αναλυτικά με ΦΕΚ (ΚΥΑ 618/43/058 &17230/05). Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι η
συντριπτική πλειονότητα των πυροσβεστήρων χρειάζεται συντήρηση μια φορά τον χρόνο. Οι πυροσβεστήρες σκόνης χρειάζονται επιπρόσθετα -τουλάχιστον ανά πενταετία- και αλλαγή σκόνης ενώ -τουλάχιστον στη δεκαετία- χρειάζονται και υδραυλικό έλεγχο (υδραυλική δοκιμή). Στους πυροσβεστήρες CΟ2, από την άλλη, δεν υπάρχει κάποια επιπλέον απαίτηση στην πενταετία. Χρειάζονται όμως τουλάχιστον ανά 10 έτη αναγόμωση και υδραυλικό έλεγχο.

Στους συνήθεις πυροσβεστήρες σκόνης ορίζεται ως μέγιστο διάστημα ζωής τα 20 έτη. Για τους πυροσβεστήρες CΟ2 δεν υπάρχει αντίστοιχος κανονισμός για απόσυρση.

Βασικό στοιχείο, τέλος, αποτελεί και η εμπειρία του προσωπικού της εταιρίας που θα εμπιστευθούμε τη συντήρηση των πυροσβεστήρων μας. Οι άνθρωποι αυτοί είναι εκείνοι που θα μας προτείνουν τους καταλληλότερους πυροσβεστήρες σύμφωνα με τις ανάγκες μας, εκείνοι που θα μας εξηγήσουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε πυροσβεστήρα άλλα και εκείνοι που θα μας δώσουν συμβουλές για τη σωστή αντιμετώπιση των πυρκαγιών .

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο January February March April May June July August September October November December